Rainbow Revolution


A  National Museum of Ireland – Decorative Art feladatának tartja, hogy bemutassa a LGBTI+ mozgalom történetét tárgyakon keresztül és a résztvevők visszaemlékezései alapján. Szeretné dokumentálni a mozgalmat a jövő generációi számára. A kiállítás címe: Rainbow Revolution.


Néhány kiállított tárgy mellet érintőképernyős monitoron videók, fényképek segítségével ismerhetjük meg az írországi LGBTI+ történetét. Visszaemlékezők sora mesél a mozgalom sikereiről. Vannak köztük hétköznapi emberek és olyanok is, akik igen jól ismert ír személyiségek.


A kiállított tárgyak, amelyeket az érintett személyek adományoztak a múzeumnak, egy-egy állomását jelképezik az LGBTI+ mozgalomnak.

Ki van állítva Conor Kelly aktivista szivárványszínű zászlója, Katherine Zappone és Ann Louise Gilligan esküvői ruhája és Panti Bliss ruhája.


A kiállításon látható Katherine Zappone és Ann Louise Gilligan esküvői ruhája, amelyet akkor viseltek, amikor kimondták a boldogító igent 2016 januárjában a Dublin Várban. Zappone és Gilligan már korábban összeházasodott Kanadában és a folytatták harcukat a törvényi elismerésért Írországban, ahol azután kelhettek egybe, hogy népszavazás döntött az azonosneműek házasságának engedélyezéséről 2015-ben.

Panti Bliss 2014 februárjában az Abbey Színházban beszélt a homofóbiával kapcsolatos tapasztalatairól és az írországi elnyomásról. Ez a beszéd azután széleskörű társadalmi vitához vezetett Írországban az LGBTI+ mozgalomról és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2015 májusában népszavazást tartottak az azonosneműek házasságkötéséről Marriage Equality Referendum címmel.
A kiállításban látható a ruha, amelyet Panti Bliss az Abbey Színházban viselt.







További információk a témáról:



Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Dublin hét percben