Trinity College


Ez a nap egy fordított nap volt, és ilyen lesz a többi tizenhárom is. Ugyanis délutánra járunk tanulni, délelőtt pedig próbálok annyi látnivalót beletenni, amennyit csak lehet. Ki tudja, mikor jutok ide vissza megint.

A mai célom a dublini egyetem, más néven a Trinity College és a Hosszú terem, vagyis a könyvtár meglátogatása volt.


Köztudott, hogy igen hosszú a sor, főleg júliusban és augusztusban. A neten kinéztem, hogy az egyetem kertjében vezetett sétára lehet bejelentkezni. Oké, szeretem, ha érdekes dolgokat mesélnek nekem. Különösen, ha a vezető egy itteni egyetemista, aki az egyetemi életről is tud mesélni. Az enyém Christine joghallgató (post graduate), aki történelemből és politikatudományból szerzett diplomát novemberben.

Következzen néhány szösszenet.
Az egyetemet I. Erzsébet alapította, mert felmerült az igény, hogy az írországi gazdag angolok számára is legyen egyetemi. A régi Ágoston rendi kolostor területére került.
Áthaladva a főkapun (ahol az árkádok alól kilépve azonnal megvehetjük a kombinált jegyünket 15 euróért) a parlament térre érkezünk. 

Balra a különböző fakultások termei és szobái vannak, jobbra pedig az egyetemisták szálláshelyei. Nagyon nehéz ide bekerülni, sok évet is kell akár várni. Nem teljesen szabályozott a feltételrendszer. Sokan azt mondják, hogy random módon választják ki a lakókat, de elvileg a tanulmányi eredmények és az egyetemért végzett külön munka számít. Sokan persze azért nem is igényelnek itt szállást, mert kilenc hónapra nyolcezer font a lakbér.
Tovább lépve, jobbról az Examination Hall következik. Itt ma már nem vizsgáztatnak, mert csak párszáz hallagató férne el, most, amikor 17 ezer hallgató jár ide. De itt tartják a fontosabb rendezvényeket. Christine diplomakiosztója is itt volt. A hagyományoknak megfelelően több, mint három óráig tartott, végig latin nyelven, és nem névsorban, hanem tanulmányi eredmény szerint hívják ki őket. Előszőr a legjobb veszi át a diplomát, a legvégén a legrosszabb (az egész jelenlévő rokonság szeme láttára. Kínos.)


Ezzel az épülettel szemben van az étterem, ahol csak a legkivételesebb helyzetben lévők étkezhetnek. Ja, és öt évig ingyen! Ezek a scholarok az első félév végén külön vizsgát tesznek. Minden évben ötszázan próbálkoznak, de csak nyolcvanat választanak ki. Hogyan? Külön vizsgát tesznek az azévi anyag egészéből és tonnányi további szakirodalomból. A kiválasztottak azután háromfogásos vacsorát kapnak minden nap, hozzá egy pohár Guinness-t, amit ki nem hagynának. Továbbá (a hagyományoknak megfelelően) joguk van kardot kötni az egyetem területén, és az egyetem melletti legelőn legeltetni a juhaikat. Ez utóbbi két privilégium nem annyira vonzó.

A kápolnában csodálatos esküvőket tartanak, de csak az igényelheti, aki már legalább öt éve itt tanul. Így is nagy a sorban állás.

A szobrok közül kiemelem az egyik egyetemi méltóságét, aki a 20. század elején ellenezte, hogy nőket is felvegyenek. A döntéskor azonban mégis megszavazta. Azt mondta, hogy a szíve ellene szól, de az esze mellette. A női hallgatók a diplomaosztó után mindig kijönnek ide a szoborhoz és megfújolják.


A következő nagyobb tér a Library Square. A jobb oldali árkádos épület a könyvtár. A könyvtárat lábakra építették, mert ez a terület nyirkos és süppedős volt. Nem akarták, hogy a könyvek átnedvesedjenek. Csak a 20. században üvegezték be az alsó árkádos részt, amikor már megfelelő központi fűtéssel tudták ellátni az épületet, nem kellett attól félni, hogy tönkre mennek a könyvek. Most ott lent az ajándékbolt van.


A könyvtárban a könyveket úgy helyezték el, hogy mindkét oldalon közel azonos súly legyen. Továbbá a nagyobb könyvek lent vannak az alsó polcokon, a kisebbek, meg fent. Igy optikailag még magasabbnak tűnik a nagy terem. Ma több, mint hétmillió kötet van, persze nem mind a Hosszú teremben. Itt csak kétszáz-ezer kötet van. A Trinity könyvtára gyűjti az ír kötelespéldányokat. Mindent, amit Írországban és az Egyesült Királyságban kiadnak.


A legérékesebb és világon a legrégebbi könyv a Book of Kells, 1200 éves. A lapjait borjúbőrből készítették. Összesen vagy 185 állat bőréből. Megtudtam, hogy a színes tintához a festékeket, az alapanyagokat a Közel-Keletről hozták és hogy Viktória királynő, amikor idelátogatott, akkor az egyik oldalt aláírta.
A kiállítás faláról további érdekességeket lehet leolvasni a keletkezésével kapcsolatban, például, hogy a négy kötet az evangéliumokat tartalmazza. Négy kölönböző személy keze írása fedezhető fel, nem beszélve az illusztrátorokról, hogy nincsen befejezve, és bizony sok elírás, ismétlés van benne, vagy egész bekezdések hiányoznak belőle. A modern technika, a nagy felbontású képekkel kimutatta, hogy az ördög figuráját több helyen alaposan megszúrkálták.


A kötetekben használt betűk és iniciálék

A harmadik tér neve New Square, bár itt áll a legrégebbi épületrész (a vörös téglás épület) az egyetem alapításának idejéből. Itt is szállások vannak, de ezek nem népszerűek. Szimpla üvegezésűek az ablakok és a szobák kicsik. Azért van két különböző színű ajtó az épületen, mert a barna színű az emeletre vezet a szobákhoz, a kék színű pedig a zuhanyozóhoz. Ki kell jönni az épületből, hogy bemenjen az ember a fürdőszobába. Ha korán reggel járna itt látogató, akkor fürdőköpenyes hallgatókat látna itt.


Ehhez az épülethez egy gyilkosság is kapcsolódik. A hallgatók egy csoportja itt téglával bedobta egy tanáruk ablakát, aki mindig gonosz megjegyzéseket tett rájuk, ha nem tudtak. Éjszaka történt az eset. A tanár pisztolyt rántott és lőtt, de a támadók visszalőttek. A tanár meghallt, de a hallgatóknak nem lett bántódásuk. Úgymond „sötét” volt, ki látta az esetet? Valójában az igen gazdag szülők simították el az ügyet. Az egyik támadóból bíró, a másikból püspök lett késóbb.






Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jó olvasni a bejegyzéseidet, érdekes és olvasmányos. Kíváncsian várom a továbbiakat is :).

      Delete
    2. Klári! Köszönöm a bíztatást. Nem mindig fogok részletes leírásokat adni, mert hajnalba nyúlik az írás, másnap pedig iskola és városnézés, valamint közös program van a csoporttársakkal. Márti

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben