A világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt, ma is működő világítótornya


A világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt, ma is működő világítótornya a Hook félszigeten található Írország dél-nyugati részén, Wexford megyében.


A négyemeletes torony falai helyenként elérik a négyméteres vastagságot. Kis szobácskák és lépcsősor is be van vájva a vastag falakba. 


A négy szinten lévő helyiségek mennyezete boltíves, hogy elbírja a következő szint és a hatalmas lámpa rettentő súlyát. 


A torony magassága 36 méter. 115 lépcső vezet fel a torony teraszrészére, amely vezetett séta keretében látogatható. A legfelső szint, ahol a világító berendezés van, üzemi terület, hiszen jelenleg is működő világítótoronyról van szó, amely a biztonságos hajózást szolgálja.

A háromtonnás forgó lámpa ma LED-lámpákkal üzemel, míg a legrégebbi időkben szénnel. A világítótorony őrének a feladata volt felvinni a földszinti helyiségből a szenet a tűztérbe és gondoskodni arról, hogy mindig égjen a tűz benne. A lámpa egy kisebb egytonnás változata (ezt egy másik toronyból hozták el, amikor az megszűnt) a földszinten van kiállítva.


A XVIII. század legvégén a szenet felváltotta a bálnaolaj. A XIX. század közepén gázzal világított a torony, majd 1911-től parafinolajjal. Ekkor egy óraszerkezetet is beépítettek, hogy a folyamatos világítás helyett szakaszos jeleket adhasson le a torony. Ezt a szerkezetet még 25 percenként fel kellett húzni. 1972-ben álltak át az elektromos áram használatára.

Évszázadokon át két őr lakott a torony mellett a családjával, azonban ma már nincs szükség rájuk, mert a torony távirányítással működik, és a felügyeletét Dun Laoghaire-ből látják el. 1996 óta teljesen automatikusan működik a világító berendezés, amelyet az akkori utolsó toronyőr kapcsolt be.

Ottjártunkkor igen szeles volt az idő, és a tenger igencsak haragos. Hasonló, vagy még zordabb időben nagy szükség lehetett a világítótornyokra.


A tornyot a XII. században kezdték el építeni a hódító normannok, akik hamar átlátták, hogy a Hook körüli veszélyes vizekre kell valami támpont az itt közlekedő hajóknak. A világítótorony építtetője (Strongbow király veje és legyőzője, Marshal) évekig élt Franciaországban, részt vett a szentföldi keresztes hadjáratokban. Ott, a Földközi tengeren láthatott ilyenfajta világítótornyokat, köztük az alexandriai Pharos-t, a világ hét ókori csodájának egyikét.

800 évvel ezelőtt egy 30 méter magas torony épült. Több évszázadon keresztül a közeli monostor szerzeteseinek a faladata volt a torony karbantartása. A szerzetesek bent laktak a világítótoronyban, amely részben monostorként is funkcionált.

Jelenleg 72 működő világítótorony üzemel Írország partjain. A karbantartásukat helikopterekkel végzik. Ezek a helikopterek időnként a tengeri mentésekben is részt vesznek.


A világítótornyok csíkozása és színezése, valamint a lámpa felvillanása fontos információ volt a hajók számára (a GPS előtt – gondolom). Ha a hajósok meglátták a fekete-fehér négy vízszintes csíkozású tornyot, amelynek a lámpája 3 másodpercenként villant fel, akkor tudták, hogy a Hook félszigetnél vannak.







Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben