Az első nap Írországban

Az első napom Írországban a kultúra napja volt.

Egy hosszadalmas kompetencia-fejlesztés után (ugyanis a mobil internetem nem működött, és telefonos segítséget kellett kérnem) elindultam Dublin városközpontjába.



Egy vezetett városnéző túrát szemeltem ki magamnak a neten, majd egyedül folytattam a következő útvonalon: City Hall – Dublin Castle – The Chapel Royal - Dudh Linn Garden – Chester Beatty Library – Christ Church Cathedral – Dublinia – St. Mary’s Abbey – Mary Street (itt a Primark, amely Írországban a Penney név alatt működik) – Henry Street sétáló utca és itt a történelmi General Post Office – St. Mary’ Pro Cathedral - Custom House – EPIC The Irish Emigration Museum – Bank of Ireland – Trinity College – Dame Street (ahova reggel beérkeztem a buszommal). Természetesen mindenhova nem jutottam be az első napon. Ez majd a következő két hét programja lesz.

Most az egész napból az EPIC-et, az Ír Emigráció Múzeumát emelem ki. Valójában a nap legérdekesebb programja volt.

Fotókkal nem tudnám érzékeltetni úgyse, inkább mindenki nézze meg a múzeum honlapját.

Egy régi ipari műemlékben alakították ki, hogy bemutassák a kivándorlások történetét. (A jobb megértés érdekében érdemes letölteni az appot a múzeum honlapjáról, vagy 2 euróért audioguide-ot bérelni.) Az összesen 20 terem fantasztikus dizájnnal van elkészítve, színekkel, filmekkel, interaktív képernyőkkel. Itt lehet egyebek mellett zenét hallgatni, filmrészleteket nézni, verset hallgatni, kvízt megoldani, táncolni, és még mi mindent.

A több évszázadon át tartó kivándorlások okát (pl. menekülés a britek és a nagy éhínség elől) megrázó történeteken keresztül ismerjük meg.

De gondolta volna valaki is, hogy ide sorolják azt is, ha valaki missziós tevékenység, gyógyítás, oktatás, felfedező út okán ment el. Továbbá azt is, amikor százakat és ezreket vittek el Ausztráliába, a börtönszigetre (időnként koholt vádak alapján).

Nem csak a bánatot, hanem a kivándorlásokat okozó problémák megoldását is bemutatják, továbbá a sok-sok sikert, amit az új hazájukban az írek elértek, az irodalmárokat, felfedezőket, építészeket, festőket és formatervezőket, a filmszínészeket, a politikusokat, stb. Azt sokan tudtuk, hogy Liam Neeson ír és J. F. Kennedy elnök ír családból származott, de hogy Ronald Reagen és Barack Obama vérében is csörgedezik ír vér, azt nem. Tudható, hogy négy Nobel-díjas író származik innen, de hogy James Joyce Ulysses-ében több, mint harmincezer különböző szó szerepel!

Végül is összesen hetven millió ember él ma a földön, aki ír származású. Egy korábbi köztársasági elnök asszony nyilatkozott egy filmben, hogy mindannyiukat akarja szolgálni.

Remek, de fárasztó nap volt. Nem csoda, hogy elgyötörten nézek a kamerába.




Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben