Freedom of the City


Freedom of the City

A városnéző sétán hallottam előszőr a Freedom of the City címről, majd tegnap a Városháza, a City Hall kiállításán részletesen olvashattam róla.


A díjat a polgármester javaslatára a Városi Tanács ítéli oda. Ez olyan lehet, mint nálunk a díszpolgári kitüntetés, amelyet olyan személyek kapnak meg, akik valamilyen módon hozzájárultak a város életéhez, illetve munkásságukkal valami rendkívülit tettek, nem feltétlenül az írek érdekében. A mai formájában 1876 óta van ez a kitüntetés. Ezzel a díjjal semmiféle anyagi juttatás nem jár, kizárólag presztízsértéke van. A Freeman/Freewoman egy oklevelet kap és fogadást rendeznek a díjazott tiszteletére. A kiállításon olvastam, hogy ha a „díszpolgár” meghal, akkor félárbócra eresztik a zászlót a tisztelet jeléül.

A múltban ez a díj olyan privilégiumokkal járt együtt, mint hogy a kitüntetettnek joga volt a városba adómentesen behozni termékeket a városkapun keresztül. Továbbá joga volt az állatait legeltetni a város határain belül, a mai College Greenen és a St.Stephen’s Greenen, valamint a Freeman/Freewoman szavazhatott a helyi és a parlamenti választásokon.

Régen kötelezettségek is jártak a kitüntetéssel, például a város védelmében felfegyverkezve rövid időn belül meg kellett jelennie, ha hívták.

A City Hall kiállításán a 2000. évig sorolták fel a díjazottakat. Köztük volt G. B. Shaw, Bill Clinton, Teréz Anya, Nelson Mandela, J. F. Kennedy.

G. B. Shaw, aki 1925-ben Nobel-díjat kapott, 1946-ban kapta meg a Freedom of the City kitüntetést, és ezt élete legnagyobb kitüntetésének nevezte.

Bill Clinton, aki William J. Clintonként írta alá a nagy könyvet, 1995-ben kapta meg az észak-Írországi és a közel-keleti rendezésben végzett munkájáért.

Kalkuttai Teréz Anyát 1993-ban tüntették ki a szegények körében végzett munkájáért. Amikor átvette a díjat, akkor azt a dublini szegényeknek és hajléktalanoknak ajánlotta.




Nelson Mandelának 1988-ban ítélték oda a Freedom of the City címet az apartheid, a dél-afriakai faji megkülönböztetés elleni harcáért.  Mivel ekkor még börtönben volt, a díjat 1991-ben vette át. 1993-ban azután Nobel-díjat kapott.

Érdekességek

A City Hall honlapján olvastam, hogy Bono, a U2 frontembere élt a régi privilégiummal, és bizony állatot legeltetett a városban. Idézem: „Ancient Privileges: … The right to pasture sheep on common ground within the city boundaries. This right was exercised by Freeman ‘Bono’ of U2 in 2000!http://www.dublincity.ie/main-menu-your-council-lord-mayor-about-lord-mayor/freedom-city A Wikipédia szerint az egész együttes juhot legeltetett. https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_the_City_of_Dublin


Ma a The Little Museum of Dublinban voltam, ahol egy egész szobát rendeztek be a U2-nak, és ott azt találtam, hogy a kitüntetéssel egy szobor is járt. Az együttes minden tagja és a menedzser is megkapta. Utána kellene nézni, vagy ez valami más! 
Íme a fotó róla.






Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben