Nem curling, hurling!


Hurling

A hurlinget tizenöt-tizenöt játékos játssza egy jóval nagyobb pályán, mint az európai futballpálya. A cél az, hogy a teniszlabdánál egy kissé nagyobb, de jóval nehezebb, keményre tömött bőrlabdát az ellenfél kapujába juttassák a játékosok, vagy a kapu oldalsó oszlopaihoz erősített rudak között szálljon át a labda. A kaput védő kapus nagyon nehéz helyzetben van.

A kapuba juttatott labda jelenti a gólt (ez három pontot ér), és a kapu fölött, az oszlopok között átjutó labda ér egy pontot. Előfordul, hogy gól nem is esik egy meccsen. A labdát akár kézben is lehet vinni (maximum négy lépésnyit), vagy ütni, akár a földön, akár a levegőben, rúgni, az ütőn egyensúlyozni vagy pattogtatni az ütőn és a földön.


A sportolókat csak egy fejvédő sisak védi a támadások ellen (de kizárólag vállal szabad vállat lökni) és a nem szándékos ütések ellen, amelyet a labda és a kőris fából készült ütő (hurl) okozhat.


A hurling női változata a camogie is nagyon népszerű. 1904 óta van szervezetük. Jelenleg 560 clubban több, mint százezer tagjuk van. A camogie-t tizenkét fős csapaok játsszák.

A múzeumban kipróbálhattam egy hálóval elkerített részen a hurlinget. Mondhatom, az ütő nagyon súlyos tömör fa, amelyet már megemelni is nehéz. Kérdeztem a többi látogatót, hogy nincs-e női ütő. Mondták, hogy nincs. Ekkor megláttam a tartóban egy kisebb ütőt, azt örömmel vettem a kezemben, de az írek rázták a fejüket, hogy az a gyerekeknek való ütő.




Az ütőt kőrisfából készítik hagyományosan kézimunkával egyenként. A fának csak azt a részét használják, ahol a törzse alul kiszélesedik. Ebből a részből vágnak ki hosszanti irányban szeleteket, majd ezeket kis távtartó lécek közbeiktatásával egymásra rakják és egy szabályozottan szellőző helyiségben hetekig szárítják. Utána kifaragják.



Kelta futball

Férfi és női csapatok is vannak. Mindegyik tizenöt főből áll. A labdát lehet „vinni” is, vagy rúgni, ütni tenyérrel, ököllel bármelyik irányban. A vállal való lökés (physical contact shoulder to shoulder) megengedett. A férfi játékban a labdát nem szabad kézzel felvenni a földről.

Rounders

A rounders-t ütővel és labdával játsszák egy négyszögletes pályán. Hasonló a baseballhoz.
Itt nézheted meg a szabályokat.

Kelta kézilabda

A kelta kézilabdát két játékos vagy két páros játssza egymás ellen egy négy fallal körülvett szobában.

Az amatőr sportolókat (mert valóban nem kapnak fizetést, dolgoznak vagy tanulnak) és a szurkolókat tömöríti egybe a GAA, azaz a Gaelic Athletic Association, amely 1884-ben alakult azzal a céllal, hogy újraélessze az ősi kelta sportokat, a hurlinget, a camogie-t, a kelta futballt, a kelta kézilabdát és a rounders-t, valamint, hogy támogassa az ír nyelvet, kultúrák, zenét és táncot.  

Jelenleg 2700 GAA club van Írországban. Az ősi kelta sportoknak, a felélesztésükre tett kísérletnek és az elért sikereknek a bemutatására hozták létre a GAA múzeumát, a mely a Croke stadion alatt helyezkedik el. Itt jártam pénteken tanítás előtt. A látványos kiállítás segítségével egy kicsit megismerkedtem a régi sportokkal.





Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben