Vikingek


A vikingekről többnyire azt gondoljuk, hogy kizárólag tengeri rablók voltak. Ezt a képet árnyalja a Dublinia kiállítása. 


Nincs rá módom, hogy mindent megosszak a kiállításokról, csak néhány érdekességre szorítkozom.

841-ben érkeztek a vikingek az ír szigetekre kismerülésű hajóikon, amelyekkel sekély vízben is biztonságosan tudtak hajózni és nem kellett kikötő a kikötéshez. A mai Dublin kiválóan megfelelt nekik, mert egy oldalról a tenger, két további oldalról meg egy-egy folyó keretezte. Az egyik folyó ma már a föld alatt folyik befedve. A másik folyó a Liffey. Az itt található tóról, a Fekete tó, Dubh linn nevet adták a településnek.


A vikingek városokat alapítottak, kereskedtek, különféle mesterségeket űztek és bizony raboltak. A kolostorokat nem vallási okokból támadták meg, hanem azért, mert ott értékeket találtak, amelyeket rosszul őriztek. Ezek az értékek a kolostor kincsei voltak és a környező lakosságé. Az emberek ugyanis ott helyezték el az értékeiket, mint ma egy bankban. A rabolt kincseket a vikingek nem tarották meg, hanem olyan dolgokra cserélték, amelyekre nekik itt, vagy odahaza, a gazdaságukban volt szükségük.

A termékeket és az ezüstöt minden kereskedő a saját mérlegén mérte le, mert mivel nem voltak egységesített mértékegységek, központilag hitelesített mérlegek és súlyok, senki sem bízott a másikban. A fő termékek a borostyán, a textília, a toll, a szőrme, a vas, a só, a rozmáragyar és a zsírkő volt, valamint a kések és fegyverek élesítéséhez használt köszörűkő (whetstone). A városokon kívülről a kereskedők mohát is hoztak Dublinba és az egyéb viking városokba. A moha a mai vécépapír funkcióját látta el.
A vikingek embereket is raboltak váltságdíjért és eladásra. Rabszolgapiacok voltak Spanyolországban és Oroszországban is, de a legnagyobb itt volt Dublinban. Az emberkereskedelem bevett dolog volt, és időnként a vikingek is fogságba estek, főleg 944 után, amikor az írek megtámadták Dublint.


A vikingek házain nem voltak ablakok, ezért azok sötétek, és mivel nyílt tűzön a házban főztek, füstösek is voltak. Kéményt nem építettek.


A XI. századra Dublinban 4500 fő élt írek és északi emberek vegyesen. 1170-ben az angol-szászok elfoglalták a várost. 1210-ben kezdték a dublini vár (Dublin Castle) építését.



Comments

Popular posts from this blog

"Be van fejezve a nagy mű..."

Rainbow Revolution

Dublin hét percben